U četvrtak, 12. listopada 2023., u okviru ARC2 projekta, glavna konzultantica u Horvath Wolf d.o.o. Vlatka Vuković održala je besplatnu online radionicu “Obrada i zaštita osobnih podataka u radnim odnosima” za mikro, male i srednje poduzetnike i obrtnike.

Svi voditelji i izvršitelji obrade, bez obzira na djelatnost, obrađuju osobne podatke svojih zaposlenika i suradnika. Obrada podataka radnika započinje objavom oglasa za slobodno radno mjesto ili prikupljanjem otvorenih zamolbi zainteresiranih kandidata, a traje i nakon prestanka radnog odnosa. Za čitavo to vrijeme nužno je osigurati zakonitost obrade i primjereno štititi podatke, ali i privatnost radnika.

Održavanjem ove online radionice obuhvaćene su obaveze poslodavaca iz Opće uredbe o zaštiti podataka u svim najvažnijim procesima obrade osobnih podataka u radnom odnosu s mnoštvo praktičnih primjera te pregled sudske prakse i odluka nadzornih tijela. Tako su sudionici imali priliku čuti o primjerenim pravnim osnovama za obradu podataka radnika, uključujući i privolu u radnim odnosima, odnosno kako za većinu obrada podataka na radnome mjestu, suglasnost radnika ne može i ne bi trebala biti pravna osnova zbog prirode odnosa između poslodavca i zaposlenika.

Vlatka Vuković je sa polaznicima radionice podijelila svoje bogato i korisno iskustvo iz prakse, pružajući savjete voditeljima/izvršiteljima obrade i stručno odgovarajući na brojna pitanja polaznika radionice. Potaknuti ogromnim (najvećim dosad) interesom za ovu radionicu, odlučili smo izraditi smjernice na temu obrade osobnih podataka u radnim odnosima.

Svi edukativni materijali, smjernice, snimka radionice bit će dio OLIVIA web alata na kojem marljivo radimo i koji će biti uskoro online.

O obradi podataka u radnom odnosu, nadzoru radnika te njihovim pravima, ali i mnoge druge korisne informacije možete pronaći u prezentaciji korištenoj na radionici na linku: https://arc-rec-project.eu/wp-content/uploads/2023/10/ARC2-GDPR-U-HR.pdf