Agencija za zaštitu osobnih podataka, u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, u srijedu, 3. veljače 2021.održala je još jednu u nizu online radionica „Kako uskladiti poslovanje s Općom uredbom o zaštiti podataka“ za dvjestotinjak mikro, malih i srednjih poduzetnika. Radionica je bila namijenjena poduzetnicima iz Međimurske županije. Uvodno se sudionicima obratio g. Zdravko Vukić, ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka. 

U svom govoru g. Zdravko Vukić je naglasio da je Agencija za zaštitu osobnih podataka nedavno redizajnirala službenu web stranicu www.azop.hr te da na istoj mogu naći puno korisnih materijala koji im mogu pomoći prilikom usklađivanja s odredbama Opće uredbe o zaštiti podataka. Također, g. Vukić je naglasio da na web stranici ARC projekta https://arc-rec-project.eu/edukativni-materijali/ mogu pronaći nove edukativne materijale namijenjene upravo mikro, malim i srednjim poduzetnicima: Vodič o uporabi kolačića, Vodič za informacijsku sigurnost, Kratki vodič kroz GDPR i Upute kako izraditi politiku privatnosti. Ovo su tek prvi u nizu edukativnih materijala koje će Agencija izraditi u okviru projekta ARC kako bi mikro, malim i srednjim poduzetnicima pružila potporu prilikom implementacije Opće uredbe o zaštiti podataka.

Sudionicima su tijekom edukacije predstavljene osnovne odredbe i pojmovi iz Opće uredbe (što su osobni podaci, voditelj/izvršitelj obrade, zajednički voditelj obrade, prava ispitanika, pravni temelji za obradu osobnih podataka itd.), kao i njihove obveze prilikom prikupljanja i obrade osobnih podataka s primjerima iz prakse.

Osim predavanja na temu zakonodavnog okvira o zaštiti osobnih podataka, interaktivna radionica sastojala se i od praktičnih vježbi, ali i pruža priliku poduzetnicima da tijekom radionice postavljaju pitanja kako bi razjasnili svoje nedoumice.

AZOP će u suradnji s HGK provoditi online radionice tijekom cijele 2021. godine. Online radionice su aktivnosti koje AZOP provodi u okviru EU projekta ARC (Awareness Raising Campaign for Small and Medium Enterprises), a koji je sufinanciran iz programa Europske unije za Prava, jednakost i građanstvo.