Agencija za zaštitu osobnih podataka, u suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom, u utorak  29. lipnja, organizirala je besplatnu online radionicu namijenjenu obrtnicima pod nazivom „Kako uskladiti poslovanje s Općom uredbom o zaštiti podataka“.

Ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka Zdravko Vukić uvodno se obratio obrtnicima, koji su pokazali veliki interes za ovu radionicu: „Ovim putem želimo ohrabriti obrtnike i istaknuti da usklađivanje s Općom uredbom o zaštiti podataka nije nepremostiva prepreka niti administrativno opterećenje koje nužno iziskuje velike napore i financijske izdatke. Prvi i najvažniji korak, a ne košta ništa, u usklađivanju s GDPR-om je informiranje o vašim obvezama koje proizlaze iz zakonskih propisa o zaštiti osobnih podataka, a upravo ćete na ovoj radionici to i naučiti.“, rekao je ravnatelj Vukić te se zahvalio Hrvatskoj obrtničkoj komori na suradnji.

Tijekom radionice, stručnjaci iz Agencije za zaštitu osobnih podataka objasnili su osnovne pojmove poput tko je voditelj, a tko izvršitelj obrade, obveze obrtnika te ključne korake koje je potrebno poduzeti da bi svoje poslovanje uskladili s Općom uredbom o zaštiti podataka. U drugom dijelu radionice, obrtnici su imali prilike postavljati pitanja i razriješiti svoje nedoumice vezane za usklađivanje poslovanja sa zakonskim propisima o zaštiti osobnih podataka.

Ova radionica jedna je od aktivnosti Agencije za zaštitu osobnih podataka u okviru projekta ARC (Awareness Raising Campaign for SMEs), sufinanciranog iz EU programa „Prava, jednakost i građanstvo“, koji se provodi s ciljem pružanja potpore mikro, malim i srednjim poduzetnicima te obrtnicima prilikom usklađivanja poslovnih procesa s odredbama Opće uredbe o zaštiti podataka.

Radionice koje su prilagođene obrtnicima održavat će se i dalje, a sljedeća je na rasporedu u rujnu.