U prostorijama Hrvatske gospodarske komore Zagreb, dana 6. listopada, održana je besplatna radionica „Kako uskladiti poslovanje s Općom uredbom o zaštiti podataka?“ namijenjena  mikro, malim i srednjim poduzetnicima, koju je organizirala Agencija za zaštitu osobnih podataka uz potporu HGK.

Prva je to radionica koja se provodi u okviru europskog projekta Awarness raising campaing for Small and Medium Enterprises (ARC) – Kampanja podizanja razine svijesti o zaštiti podataka za male i srednje poduzetnike. Glavni cilj ARC projekta je osvijestiti mikro, mala i srednja poduzeća o njihovim obavezama koje proizlaze iz Opće uredbe o zaštiti podataka i pružiti im potporu u ispunjavanju tih obaveza.

Prigodom otvaranja radionice, ravnatelj Agencije Zdravko Vukić zahvalio se Hrvatskoj gospodarskoj komori na suradnji i potpori, a svim poduzetnicima poželio uspješan rad. „Vjerujemo da će ova kampanja, koju ćemo zajedno provoditi, članicama Hrvatske gospodarske komore olakšati razumijevanje propisa o zaštiti podataka i prilagodbu poslovanja odredbama Opće uredbe o zaštiti podataka. Na ovaj način, mali i srednji poduzetnici imat će priliku steći potrebna znanja te izbjeći situacije u kojima se zbog neinformiranosti mogu naći u ulozi prekršitelja Uredbe, a samim time snositi i odgovarajuće sankcije, kao što su upravne novčane kazne i druge korektivne mjere.“

Priliku za sudjelovanjem na radionicama imat će svi zainteresirani mikro, mali i srednji poduzetnici, s obzirom na to da je u sklopu projekta predviđeno održavanje radionica diljem Republike Hrvatske.

Agencija poziva mikro, male i srednje poduzetnike da ispune anketu koja je dostupna na sljedećoj poveznici https://vub.fra1.qualtrics.com/jfe/form/SV_etyCPkI1C1dtfZr

Svrha ovog istraživanja je stjecanje uvida u izazove s kojima se susreću srednji i mali poduzetnici prilikom usklađivanja s Općom uredbom o zaštiti podataka u svom poslovanju i jasnije razumijevanje njihovih potreba. Na temelju rezultata istraživanja partneri iz projekta ARC razvit će smjernice i različite edukativne materijale prilagođene  specifičnim potrebama mikro, malih i srednjih poduzetnika.